söndag 31 mars 2019

Regn över Israel
- Vintern här ett skämt, sa min vän i november förra året, när jag undrade över hur den närmaste tiden skulle utveckla sig.
- Alltså lite regn ena dagen och plus 20 nästa dag. T-shirt och en tröja någon gång, sa han, det är allt.
Vintern är ett skämt, sa han och så skildes vi.

Jag tänkte, nu har jag burit shorts och T-shirt i åtta månader och funderar på varför jag har långbyxor, vinterjacka och regnkappa med mig i bagaget. De tar ju bara plats.

Det var då det. Efter fyra månader med temperaturer på 8-12 grader och regn utan dess like börjar jag undra över varför jag har kortbyxor och T-shirts i garderoben. Jo, det har varit några dagar med värme men de är liksom bortregnade nu.
- Detta är den kallaste vintern, men framför allt den regnrikaste sedan 1991, sa min vän Shalom, som är religiös.
- De säger att det snöade då och att vattenrören frös, men regnmängden den är den största sedan då.
- Det är en välsignelse, sa han. En välsignelse. Det har inte regnat på 6-7 år och våra böner har i år blivit besvarade. Tänk dig - torka under så många år. Det är en välsignelse.

De senaste dagarna har det regnat upp emot 100 millimeter.

Jag tänker, det motsvarar 10 hinkar vatten per kvadratmeter och då vår veranda är 50 kvadratmeter innebär det 500 hinkar med 10 liter i. Det är ett tufft jobba att fixa att hälla så många hinkar  på verandan för hand, på två dagar. Fast varför skulle jag göra det - men som tanke för att förstå mängden av vatten så är det ju en hyfsad jämförelse.
Nu när Golanhöjderna är mer än 1500 kvadratkilometer och det mesta rinner till sjön Kinneret så lär det hända mycket med vattenmängden där.
Vattenståndet låg fem (5!) meter under den högsta nivån i oktober och endast några decimeter från den nivå när ekosystemet skulle kollapsa. Att tillföra avsaltat vatten var och kanske fortfarande är en nödvändighet. För två veckor sedan hade vattenståndet ökat med 2,5 meter och med detta regnande så lär det stiga ytterligare en bra bit.


- En välsignelse, sa min vän. En välsignelse.
Det har varit regn och kyla mer snarlik en regnrik höst Sverige.
Jag tänker att i augusti när det är 40 grader varmt i skuggan kommer vi att länga efter lite regn som inte kommer förrän i november - en välsignelse.
Okej - men alltså, jag klarar mig utan mer regn, men vem är jag att bestämma över hur  mycket regn
Gud tycker vi ska få denna vinter.

Vi har ett tillägg  i våra böner från Sukkot på hösten fram till Pesach på våren, som vi ber tre gånger om dagen och där vi gör en begäran/önskan om regn, eller som det står, "Bless on our behalf, O Hashem our God, this year and all its kinds of crops for the best and give (dew and rain) for a blessing on the face on the earth like the best years."Kanske vi skulle stoppa på Purim , tänker jag - en välsignelse. Okej, Pesach är  ju om två veckor - då håller vi upp med regnbönen i sju månader.
Vi får se om Gud tycker att det räcker då. Jag gör det redan.

2 kommentarer: